Securitatea Retelelor si a Serviciilor Internet
 


Acasa


Securitatea retelelor

Categorii de atacuri asupra retelelor


Sisteme de securitate

Modele de securizare


Chestionar
Bibliografie
 

Securitatea retelelor Bottom of page...

Retelele de calculatoare permit utilizatorilor sa foloseasca in comun resursele hard si soft disponibile; facilitatile oferite in acest sens asigura o colaborare facila intre persoane aflate la distante considerabile, dar ale caror calculatoare sunt conectate la retea.

      Reteaua globala Internet, cu un numar din ce in ce mai mare de utilizatori, a de venit un adevarat mediu de informare si comunicare, sustinut de un soft accesibil, astfel incat gradul de utilizare al noilor servicii tinde sa-l depaseasca pe cel al mijloacelor clasice. Modalitatile electronice de informare si comunicare au desfintat practic granitele geografice si s-au dovedit atat de utile, in diverse sfere de activitate - stiintifica, comerciala, profesionala - incat se poate spune ca lumea devine din ce in ce mai dependenta de serviciile oferite in Internet.

        Trebuie remarcat insa ca, odata cu integrarea in cotidian tehnologiilor electronice de informare si comunicare, au aparut si probleme legate de lipsa de responsabilitate in utilizarea libera si perfect echitabila a facilitatilor Internet.cu cat se vor dezvolta mai mult tehnologiile de comunicatie, aspectele si problemele generale ale societatii - etice, sociale, economice, relogioase sau chiar politice, inclusiv problemele infractionale, se vor deplasa in acesta sfera, primind noi forme de exprimare.

        In conditiile in care pot exista interese atat de numeroase de "spargere" a unei retele, este evident ca proiectantii resurselor hard si soft ale acestea trebuie sa ia masuri de protectie.

        Problemele de asigurare a securitatii retelelor pot fi grupate in urmatoarele domenii indendente:

  •  

CONFIDENTIALITATEA se refera la asigurarea accesului la informatie doar pentru utilizatorii autorizati si impiedicarea  accesului pentru persoanele neautorizate;           

  •  

INTEGRITATEA se refera la asigurarea consistentei informatiilor (protectie impotriva unor tentative de falosificare a mesajului);

  •  

AUTENTIFICAREA asigura determinarea identitatii persoanei cu care se comunica;

  •  

NE-REPUDIEREA se refera la asumarea responsabilitatii unor mesaje sau comenzi, la autenticitatea lor.

 

   

  E-mail me   Top of page...

Copyright © 2005 Tabaras Anca
      Ultima modificare a fost facuta  .